Besök hos en tyrann och diktator.

Här står jag på trappan till ett gammalt hus i Gori i Georgien. Idag bor det ingen i huset men 1879 föddes en liten gosse här. Enligt grannarnas skvaller var han son till en välbekant adelsman medan den man som officiellt skrevs in som fader var en våldsam skomakare och suput som ofta slog både honom och hans mamma. Pojken blev ”bäst i klassen” men klasskamraterna tog avstånd från honom eftersom han var dominant, slogs och plågade djur. Antagligen var det moderns adelsmansbekant som betalade ynglingens vidare studier vid det strängt religiösa universitetet där han lärde sig allt om hierarki, intrigmakeri, spionage och angiveri som han inte redan visste. Ynglingen hette Joseph Vissarionovich Jugashvili. Hans mamma kallade honom för Soso. Själv ville han bli tilltalad Koba eller Stalin (som betyder stålmannen). 
Den unge mannen gjorde militär karriär och manipulerade sig ända fram till maktens innersta krets.  Lenin var en av dem som varnade för ”vännens” psykopatiska drag i sitt testamente, papper som Joseph lyckades undanhålla när Lenin gick hädan. Den fattiga empatistörda pojken från Gori skrev historia med miljontals liv på det samvete han inte hade. 

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

  • Mordechay Giloh » Resa i Vita bussarnas spår:  ”Anna var fantastisk som vanligt! Och Janne Bark likaså. Tusen tack! ”

  • Det ar pa tiden att ni lagger om och for » Finspång mot rasism:  ”Det ar pa tiden att ni lagger om och forstar vad som haller pa att handa med Sve..”

  • Owe Nordin » En svensk globetrotter 2019:  ”Tack Anna! Att höra att jag kunnat inspirera någon som dig är en perfekt avslutn..”

  • Finspångs NyföretagarCentrum » Mässdagar i Finspång:  ”Stort tack Anna, för att vi fick hjälpa till :) Lycka till! ”

  • Anna » Böcker om Bosnien.:  ”Tack för fina ord om mina böcker”

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln

-