Doverstorps flyktingläger 1944-1946

Strax intill Mo Gård i Doverstorp i Finspångs kommun fanns, under och efter Andra Världskriget, Sveriges största flyktingförläggning. Lägret upprättades 1944 med hundra baracker. Under kriget var det mest båtflyktingar från Estland som kom till lägret. Det var ofta hela familjer med barn. Efter kriget tog lägret mest emot polsktalande kvinnor som befriats från koncentrationslägren Auschwitz och  Ravensbruck. I går hölls den årliga Doverstorpsdagen med guidade visningar av lägrets rester. Kunniga Jan-Erik Svenblad guidade. Ett par personer som själva bott i lägret fanns också på plats. Du som missade gårdagen är välkomna på någon av de guidade visningarna under sommaren: onsdagen den 13 juni kl. 18:00–19:00, söndagen den 22 juli kl. 15:00–16:00 eller onsdagen den 15 augusti kl. 18:00–19:00.

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

  • Mordechay Giloh » Resa i Vita bussarnas spår:  ”Anna var fantastisk som vanligt! Och Janne Bark likaså. Tusen tack! ”

  • Det ar pa tiden att ni lagger om och for » Finspång mot rasism:  ”Det ar pa tiden att ni lagger om och forstar vad som haller pa att handa med Sve..”

  • Owe Nordin » En svensk globetrotter 2019:  ”Tack Anna! Att höra att jag kunnat inspirera någon som dig är en perfekt avslutn..”

  • Finspångs NyföretagarCentrum » Mässdagar i Finspång:  ”Stort tack Anna, för att vi fick hjälpa till :) Lycka till! ”

  • Anna » Böcker om Bosnien.:  ”Tack för fina ord om mina böcker”

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln

-